Moikka moi,
se on isänpäivä melkein taputeltu pakettiin. Meidän päivä meni kovin arkisissa tunnelmissa, toki tietty kakkua maisteltiin. Tulin meinaan juuri äskön jäähallilta myyntivuorosta. Tätä se elämä (myyntivuoroja..) taitaa olla sitten seuraavat 15 vuotta? Huh. No eipä käy aika pitkäksi.
Lupailin eilen laittaa siitä iskän kakusta vähän enemmän infoa, jos se onnistuu. No arvatkaa kuin kävi. Ei mennyt (tämäkään) asia ihan niinku siinä telkkkuohjelmassa. Mutta. Koska onnistumisprosentti oli siinä 80, niin laitan reseptin kuitenkin jakoon.
Salmiakki-lakritsi kakku
salmiakkivaahto
2 dl kuohukermaa
100 g lakritsitoffeekaramelleja , Kick
Pohja
4 munaa
1 1/2 dlsokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tll eivinjauhetta
2 rkl turkinpippurirouhetta
Täyttäminen ja kuorrutus
2 prk (à 200 g)sitruunarahkaa
1/2 - 1 dl sitrus mehujuomaa
1 pak (250 g)marsipaania , mustaa
tomusokeria
Vuokaan
1 rkl voita
n. 1 1/2 rkl korppujauhoja
Lakritsiseos
Valmista ensin lakritsiseos.
Mittaa kuohukerma kattilaan. Paloittele joukkoon karamellit. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes karamellit ovat sulaneet. Nosta seos jääkaappiin.
Pohja
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.
Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja turkinpippurirouhe. Lisää seos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen.
Kaada voideltuun, korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan (Ø n. 24 cm).
Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa n. 30 min tai kunnes kypsä.
Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.
Täyte ja kostutus
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
Vatkaa lakritsiseos vaahdoksi sähkövatkaimella.
Levitä mehujuomalla kevyesti kostutetun kakkupohjan päälle purkillinen rahkaa ja puolet vaahdosta.
Laita kakun keskikerros päälle. Kostuta ja täytä edellisen tapaan.
Laita kakkukansi päälle. Kostuta.
Kakun koristelu
Muotoile musta marsipaani palloksi. Kauli se tuorekelmun välissä pyöreäksi levyksi. Levyn tulee olla kooltaan koko kakun (myös reunat) peittävä.
Siirrä marsipaanilevy kelmun avulla kakulle. Painele tiiviiksi, tasaa reunat veitsellä.
Kätevänä emäntänä korvasin tuon mustan marsipaanin alku-karkeista tehdyllä massalla. Ei olis kannattanut. Joku fiksumpi olisi tajunnut jo tekohetkellä, että karkkimassa tietty kovettuu jääkaapissa kivikovaksi. Kakkua leikattaessa oli siis järeämmät aseet tarpeen :D Noh. Jotain tästäkin tietty opimme. joko teen ensi kerran ohjeen mukaan tai jos varion, teen päällyksen mustasta kinuskista.
Pienestä mokasta huolimatta, kakku maistui oikein hyvälle. Sitruuna ja salmiakki sopii vaan niin hyvin yhteen.
Mites sä oot juhlinut isää?
Nyt valmistelemaan ensi viikon ruokia. Ja illalla tietty on sillan vuoro!
se on isänpäivä melkein taputeltu pakettiin. Meidän päivä meni kovin arkisissa tunnelmissa, toki tietty kakkua maisteltiin. Tulin meinaan juuri äskön jäähallilta myyntivuorosta. Tätä se elämä (myyntivuoroja..) taitaa olla sitten seuraavat 15 vuotta? Huh. No eipä käy aika pitkäksi.
Lupailin eilen laittaa siitä iskän kakusta vähän enemmän infoa, jos se onnistuu. No arvatkaa kuin kävi. Ei mennyt (tämäkään) asia ihan niinku siinä telkkkuohjelmassa. Mutta. Koska onnistumisprosentti oli siinä 80, niin laitan reseptin kuitenkin jakoon.
Salmiakki-lakritsi kakku
salmiakkivaahto
2 dl kuohukermaa
100 g lakritsitoffeekaramelleja , Kick
Pohja
4 munaa
1 1/2 dlsokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tll eivinjauhetta
2 rkl turkinpippurirouhetta
Täyttäminen ja kuorrutus
2 prk (à 200 g)sitruunarahkaa
1/2 - 1 dl sitrus mehujuomaa
1 pak (250 g)marsipaania , mustaa
tomusokeria
Vuokaan
1 rkl voita
n. 1 1/2 rkl korppujauhoja
Lakritsiseos
Valmista ensin lakritsiseos.
Mittaa kuohukerma kattilaan. Paloittele joukkoon karamellit. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes karamellit ovat sulaneet. Nosta seos jääkaappiin.
Pohja
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.
Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja turkinpippurirouhe. Lisää seos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen.
Kaada voideltuun, korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan (Ø n. 24 cm).
Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa n. 30 min tai kunnes kypsä.
Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.
Täyte ja kostutus
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
Vatkaa lakritsiseos vaahdoksi sähkövatkaimella.
Levitä mehujuomalla kevyesti kostutetun kakkupohjan päälle purkillinen rahkaa ja puolet vaahdosta.
Laita kakun keskikerros päälle. Kostuta ja täytä edellisen tapaan.
Laita kakkukansi päälle. Kostuta.
Kakun koristelu
Muotoile musta marsipaani palloksi. Kauli se tuorekelmun välissä pyöreäksi levyksi. Levyn tulee olla kooltaan koko kakun (myös reunat) peittävä.
Siirrä marsipaanilevy kelmun avulla kakulle. Painele tiiviiksi, tasaa reunat veitsellä.
Kätevänä emäntänä korvasin tuon mustan marsipaanin alku-karkeista tehdyllä massalla. Ei olis kannattanut. Joku fiksumpi olisi tajunnut jo tekohetkellä, että karkkimassa tietty kovettuu jääkaapissa kivikovaksi. Kakkua leikattaessa oli siis järeämmät aseet tarpeen :D Noh. Jotain tästäkin tietty opimme. joko teen ensi kerran ohjeen mukaan tai jos varion, teen päällyksen mustasta kinuskista.
Pienestä mokasta huolimatta, kakku maistui oikein hyvälle. Sitruuna ja salmiakki sopii vaan niin hyvin yhteen.
Mites sä oot juhlinut isää?
Nyt valmistelemaan ensi viikon ruokia. Ja illalla tietty on sillan vuoro!
Kommentit
Lähetä kommentti